O părere - Bere artizanală vs cea industrială
Astăzi, pe 2 februarie 2025 este ziua SETSUBUN în Japonia. O zi înainte de venirea primăverii. Va începe mâine noul an după vechiul calendar. Să bem o bere și să avem noroc pentru tot anul! 🍺
![]() |
Diet Bere halba din origami |
Ultima zi a iernii as încheie cu un articol despre bere.
Mi-a atras atenția demult un Reel (link-ul de mai jos) pe social media postat de Carol Beer. Și azi as dori să vorbesc singură despre o părere după vizionare.
https://www.facebook.com/share/r/14hbumseVJ/
Dorina de la Carol Beer încearcă să răspundă la un comentariu primit de la un domn care spune că crede că berea artizanală e prea devreme în România. Credeți că e prea devreme? Eu, una ca consumator de bere de peste 30 ani apariția berii artizanale mi-a făcut viața mult mai savuroasă și m-a îndrumat să devin Non-authorized beer influencer, SOKONASHIBAR pe Instagram. Când intru la orice cafenele sau la restaurante prima mea întrebare este „Aveți o bere artizanală?”. Într-adevăr nu-mi permit să beau zilnic bere artizanală. Dau faliment imediat.😂 Recent am fost la o cafenea drăguță, Butter de pe str. Alexandru Constantinescu nr.43, București și am savurat Czech Lager de la un producător român de bere artizanală One Beer Later din Buzău. Prețul a fost 22 lei/sticlă de 330ml. Dacă fac o comandă online pentru acceasi beer pe site-ul lor, www.oneberlater.com și beau acasă mă costă 13 lei/sticlă de 330ml. Prețurile atât de la cafenea cât și de la producător sunt scumpe? Dacă ne uităm doar de cifrele trecute în meniu sau pe etichetă nu pot să spun că este un preț prietenos față de bere industrială.
Dar
-Berea artizanală merge pe calitate, inovație și diversitate nu pe cantitate*, eficientizare, standardizare, și profitabilitate ca cea industrială.
-Berea artizanală merge pe calitate, inovație și diversitate nu pe cantitate*, eficientizare, standardizare, și profitabilitate ca cea industrială.
-Berea artizanală este făcută din ingrediente naturale, rețete originale & sănătoase.
-Berea artizanală este făcută cu multă multă dragoste și atenție.
* Să știm exact diferenta. Spre exemplu Zaganu are o producție anuală de 4900hl. Înseamnă că produce cca 40000l/luna. 80000 sticle/500ml/lună.
Berea Grivița are o productie lunală de 20000l. 40000 sticle/500ml/lună. Există microberarii care produc 2000l/lună, 4000 sticle/500ml. Iar producătorul gigant Ursus România are o capacitate anuală de peste 6.8 milioane de hl. Peste 113 mil sticle/500ml/lună.
Tuborg are o capacitate anuală de 2 milioane hl. 33 milioane de sticle/500ml/lună.
Carol beer în timp de 7 ani încearcă să ne educe despre bere artizanală. Însă după vizualizarea acestui reel producătorii de berii artizanale nu au ajuns încă la nivelul așteptărilor lor.
Pentru mai multe detalii despre bere artizanală și care este diferența dintre bere artizanală și cea industrială vă puteți uita pe acest filmuleț realizat de Carol Beer. (www.youtube.com/watch?v=tB2EenxvFaY)
La sfârșitul anului 2023 erau înregistrate 91 companii producătoare de bere în România, din care 8 companii mari și medii și 83 de microberarii. Raport anual publicat de Asociația Berarii României spune că în 2023 au fost 15 milioane de hectolitri vânduți. 90% din totalul de bere consumată în România au fost produse de către membrii Asociației (9 producători de bere). 9 producători...90%.. și 82 de producători de bere produc 7% din totalul de bere consumată în România. 4 din cele 9 producători au putere financiară cu siguranța. Dar aceste 82 de producători/microberarii? Din vânzarea lor trebuie să acopere chirie, salarii, utilități, materii prime, transport, ambalaje, comision, publicitate etc. Rămâne profit?
De ce am spus 4 producători din cele 9 au putere financiară? M-am interesat cine este spatele acestora.
1. Ursus - actionar Asahi Group - în spatele Asahi sunt The Master Trust Bank Japan (Rothschild), Custody Bank of Japan, JP Morgan etc.
2. Heineken - actionar Heineken Holdings, MFS International UK LTD (MFS Investment - ex Massachusetts Financial Services - în spate sunt Sun Life Canada - Royal Trust Corp of Canada, The Vanguard etc), Bill Gates 3.76% etc
3. Carlsberg - actionar Carlsberg Foundation, MFS International Singapore etc
4. AB InBev- actionar Belgian families Vandamme, de Mévius and de Spoelberch, Brazilian investors Jorge Paulo Lemann, Carlos Alberto Sicupira and Marcel Telles.
După cum apare o serie de nume în spatele lor eu văd personal că oamenii din vârf sunt o altă categorie de oameni și producători de bere industrială nu mai pot ieși dintr-o cursă, o competiție la nesfârșit să producă cat mai mulți bani folosind și prin M&A pentru a susține sistemul piramidal. Încă trăim noi toții în acest sistem însă apariția berii artizanale parcă ne-a scos (cel puțin pe mine) în afara acestui sistem. Producătorii de bere artizanale sunt pasionați de ceea ce fac și au determinare ca piatră de a merge pe drumul decis fără compromisuri. Se gândesc la sănătatea consumatorilor, le place să ne surprindă cu produsele de calitate premium, să ne arate tot felul de rețete atractive cu produsele lor, stau aproape de consumatori și nu în ultimul rând au creat o lume (comunitate) cu iubitoare de bere artizanală deschizând tap-point-uri sau bar-uri. Cred că traiul ales de producătorii de bere artizanală va deveni mai popular în viitor și de fapt așa trebuie trăită în viață.
Berea artizanală și cea industrială nu trăiesc în același paralel. Deocamdată noi ca consumatori, să alegem care paralel să călătorim în funcție de ce și cum dorim la fiecare dată, discutând și cu buzunarul. Însă avem nevoie și de îmbunătățirea vieții urgent pentru a putea savura bere artizanală mai multe ori și pentru a putea susține microberarii.
După o lună de muncă dedicată așteaptă o amendă de peste 40% din cea muncit (impozit pe salarii, CAS, CASS etc) și seara la o bere așteaptă alte 2 amenzi, accize și tva. Ceva nu e în regula......😕 aici chiar ne trebuie justificare....
Mulțumesc mult tuturor celor care au citit părerea mea ca un consumator și iubitoare de bere artizanală. 🙏🍻
Comentarii
Trimiteți un comentariu